Saueklipp

New Zealand

Etter endt år på skolen er det et mål at elevene skal ha så god kunnskap om saueklipping og ull håndtering at de tilfredsstiller kravene saueprodusentene og ull mottaker har for å utføre jobber på norske gårder.

Linjetur til New Zealand

På saueklipp vil du oppleve en svært aktiv hverdag. Visste du at en arbeidsdag med saueklipp tilsvarer samme energiforbruk som å løpe et marathon(!)

Her i Hallingdal og i nabodalen Valdres har vi noen av de beste utmarksbeitene i landet. Her er rikelig med sau som går på beite, samt mange dyktige sauebønder og saueklippere som vil fungere som våre veiledere.

På Saueklipp-linja får du lære om teknikker, om utstyr og ullbehandling, Saueklipping er en fysisk krevende aktivitet så du vil også lære å ta vare på egen kropp både fysisk og ernæringsmessig.

Du vil også lære å opprette et enkeltmannsforetak og enkelt regnskap. Dette vil gjøre deg i stand til å starte et foretak og kunne klippe for deg selv i framtiden.

For som saueklipper er du din eigen sjef. Hvor mange oppdrag du tar og hvor langt du vil reise er opp til deg. For du vil bli ettertraktet. Er du eventyrlysten kan du reise til utlandet og klippe hele året. Eller du kan ta deg fri og reise ut i verden uten klippemaskin.

En ukeplan på skolen er lagt opp slik at vi har linjetimer tirsdag, onsdag og torsdag. Mandag og fredag vil det være fellesfag og valgfag. I noen uker har vi kun linjefag, og nedenfor ser du en oversikt over hva disse ukene kan inneholde:

 

Saueklipp 2

Praktisk informasjon

Saueklipp er for deg som vil lære deg et unikt håndverk samtidig som du får et drømmeår på folkehøgskole!

Pris for skoleåret 24/25:

Pris: kr 147 000,-

Lånekassen gir et lån på kr 137 907,- 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole. For å få omgjort lån til stipend, kan du ikke ha udokumentert fravær som overstiger 10 prosent.

Sammenlignet med et studieår, så er et år på folkehøgskole billigere. Alt dette er inkludert; mat, strøm, internett, husleie, faglige aktiviteter og reiser. På enkelte linjeturer kjøper du selv lunsj.

Oppstart: 28. august
Avsluttes: medio mai

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss på
eirik.kolbjornshus@nortura.no eller tlf: 906 36310

Hallingdal Fjell Natur

Bli med på store opplevelser som dyrepasser i Hallingdal!

Søk nå

IMG 20180412 170930 677

Årsplan

 

  1. Sauesank og klippekurs:

Ikke lenge etter skolestart reiser vi til fjells på sanking. Sauene skal ned fra fjellet, flokkene skal skilles og dyra skal hjem til klipping og høstbeite.

Vi starter også på grunnkurset i Saueklipp der du lærer teknikken, dyrehåndtering og ullbehandling.

 

  1. Klippeuke:

Målet for denne uka er å lære best mulig klippeteknikk. Vi reiser rundt på gårdene i Hallingdal og Valdres og klipper sau sammen med våre veiledere/mentorer. Dette gjør oss best mulig forbered til oppholdet på New Zealand i januar.

 

  1. New Zealand:

Vi reiser til den store saueklippenasjonen New Zealand der du vil få et innblikk i hvor stor denne ullindustrien og sporten er. Og kanskje får vi tid til litt andre aktiviteter også. På New Zealand får du oppleve et helt annet landbruk. Landet er et mekka for saueklippere, og har noen av de beste utøverne i verden. Her er saueklipping en folkeidrett, slik som langrenn er her til lands.

 

  1. Vår-uke:

Denne uka planlegger elever og lærer sammen. Her er det muligheter for å stå på ski i Hallingdals fine vårsnø sammen ved Swith-linja, Dra på roadtrip eller lære enda mer om saueklipp. Dette er bare eksempler på innhold i en uke dere selv kan påvirke.

Saueklipp 4
Saueklipp 1

Dersom du har spørsmål om saueklipp kan du kontakte Eirik på e-post: eirik.kolbjornshus@nortura.no

Telefon 906 36 310

Mer info finner du her! Videoer og nyhetsartikler:)

 

Skolen inneholder mer enn Saueklipp og du vil også ha glede av utstyr til valgfag, fellesturer og andre aktiviteter. Her er utstyr du kommer til å trenge i løpet av året.

I et år på saueklipp vil du oppleve utrolig mye og treffe mange forskjellige folk Det er sosialt, moro, og god trening både fysisk og mentalt.

Vi reiser også til NM i saueklipp der du kan delta om du vil, eller bare se og lære fra de beste i landet.

Folkehogskole Hallingdal Dalen